Falimentul Euroins – util de stiut

Astazi, 17.03.2023, companiei Euroins i s-a retras autorizatia de functionare si a fost demarata procedura declararii falimentului. Acest lucru pare inevitabil din acest moment si tot procesul va dura intre 6 si 12 luni. Euroins este cel mai mare jucator de pe piata asigurarilor, cu 31% din piata si 2,5 milioane de romani asigurati.
Administrator intermediar este Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

Mai jos veti regasi informatii utile despre ce fac clientii Euroins, pagubitii, ce optiuni au, cine plateste daunele.

1. Politele emise sunt in continuare valabile pana la expirare, dar pana la maxim 90 de zile de cand un judecator declara falimentul.

Cum s-a intamplat in cazul City Insurance:
17 septembrie 2021 – Suspendarea autorizatie de functionare
9 februarie 2022 – Declararea falimentului
10 mai 2022 – Toate politele City isi pierd valabilitatea

Estimam ca in cazul Euroins politele vor fi valabile pana prin luna noiembrie 2023.

2. Clientii care au polite valabile Euroins vor putea opta pentru rezilierea lor si restituirea primei achitate. Acest proces va fi gestionat de FGA.

3. Daunele vor fi platite de FGA in limita a 500.000 lei

4. Toate informatiile necesare, actualizate, le regasiti si aici – pint.ro/euroins

Daca reziliati polita actuala RCA la Euroins (punctul 2 de mai sus) sau daca expira de drept polita veche, noua polita va recomandam sa o incheiati cu decontare directa, ca in cazul unui eveniment sa va puteti repara masina pe polita dvs. Sansa sa fiti lovit de un tert cu o polita Euroins este destul de mare. Se rezolva si in acest caz doar ca poate dura mai mult.
Din pacate clauza de decontare directa nu poate fi incheiata retroactiv.

Puteti calcula pretul asigurarii cu decontare directa aici – Pint.ro Calculator RCA

———————————————————–

In continuare aveti mesajul CEO-ului Euroins România, TANJA BLATNIK, emis tot azi, 17.03.2023:

Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români.

Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA.

Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare.

Despre Euroins Insurance Group (EIG)

Euroins Insurance Group AD (EIG) este unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Euroins Insurance Group oferă o gamă completă de produse de asigurare, deservește peste 4 milioane de clienți în 14 țări și are peste 3.000 de angajați. EIG face parte din Eurohold Bulgaria AD, un mare grup financiar și energetic care operează în regiune și activează în domeniul distribuției, furnizării și comerțului cu energie electrică, asigurări, leasing, vânzări de mașini, servicii de investiții și management al activelor. Eurohold este listată la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. În 2021, Eurohold a achiziționat prin unitatea sa Eastern European Electric Company subsidiarele companiei energetice cehe CEZ Group din Bulgaria, care au peste 3.000 de angajați și deservesc aproape 3 milioane de consumatori din țară.

———————————————————–

Cumpara aici o Polita RCA Noua de la Pint.ro

.
Articolul va fi actualizat pe parcurs ce primim noi informatii despre acest subiect.