Black Friday Romania – Sfaturi pentru magazine

Mai sunt exact 2 saptamani. Pe 23 noiembrie vanzarile vor exploda in Romania. Deja s-a scris despre fenomenul Black Friday in majoritatea ziarelor cu tiraj mare din tara. Asteptam cu interes ofertele speciale cu ocazia acestei zile. Din pacate, in Romania, magazinele online sunt reticiente in a-si promova promotiile inainte de ziua de Black Friday (parca ar fi secret de stat), probabil de frica sa nu vina alt magazin si sa ofere aceleasi produse la un pret mai mic. Este o tactica total gresita si numai aici se poate intampla, asta si datorita faptului ca putem vorbi doar de a 2-a editie Black Friday la noi in tara, in acest an.

Toate magazinele ar trebui sa plece de la ideea de a vinde cat mai mult, sa profite de aceasta zi unica. Cumparatorul trebuie pregatit si stimulat pentru a cheltui cat mai mult. Ofertele trebuiesc aratate cu cel putin 3 zile inainte tocmai pentru a pregati apetitul pentru achitionarea a cat mai multor produse. Un magazin nu poate sustine toata cerea din piata. Loc este pentru toata lumea. Chiar daca un magazin ofera un pret mai mare decat un alt magazin, atat timp cat produsele beneficiaza de reduceri mai mari decat de obicei, ele se vor vinde astfel incat toate magazinele vor fi multumite si cumparatorul la fel. Este win-win pentru toata lumea.

Faptul ca magazinele tin ascunse ofertele pana in ultima clipa, denota si faptul ca la noi totul se face in ultima clipa. Fara previziuni si fara o pregatire temeinica (cu o mica exceptie – eMag care probabil va fi pregatit si in acest an, cel putin la nivel tehnic). Peste ocean, pliantele cu produsele aflate in promotie de Black Friday au fost deja impartite la toata lumea, publicate online. Toti cei care vor sa profite de aceste oferte stiu exact unde si ce sa cumpere. Si mai ales ce buget sa aloce acestei zile speciale. De exemplu – Walmart a facut stocuri suficiente de produse electronice pentru a atrage cumparatorul sa cheltuie cat mai mult, in incercarea de a genera mai mult decat un sfert din vanzarile sale anuale – adica intr-o singura zi, 25% din vanzarile totale din acest an. Va dati seama?!

Ce nu inteleg magazinele noastre online si nu vor sa se inspire din ceea ce se intampla “afara” de ani de zile, este ca cererea este foarte mare si oferta cu produse reduse este foarte mica. Cei ce se ocupa de marketing se incapataneaza sa reinventeze roata si in acest domeniu. Chiar daca ar promova fiecare magazin propria oferta cu reduceri, cu preturi mai mici sau mai mari decat ale concurentei, clienti ar fi pentru toata lumea. As indrazni sa spun ca ar genera si mai multe vanzari. Stiind dinainte ce ofera fiecare magazin, clientul ar aloca mai multi bani pentru produsele pe care si le-ar dori si ar sti unde sa se duca pentru fiecare produs in parte.

eMag anunta anul trecut, cu ocazia Black Friday, ca au vandut un numar de 34.000 produse din care “doar” 28.000 produse ce au beneficiat de reduceri Black Friday. Toate astea intr-un interval de 3 zile.. rezulta ca s-au comandat aproximativ 8 produse/minut. Asta spune ceva despre puterea de cumparare in aceasta zi speciala. Si eMag nu a fost singurul care a oferit reduceri speciale. Din pacate au fost foarte putine magazine implicate in fenomenul Black Friday de anul trecut.

Anul acesta se anunta o diversificare a ofertelor, piata s-a mai maturizat, unii jucatori din piata au mai crescut si ofertele par sa fie mai numeroase.
Din ce-am aflat pana acum, urmatoarele magazine online vor veni cu oferte speciale in data de 23 noiembrie 2012:

evoMAG
Flanco

Va reamintesc ca aici si pe site-ul Black Friday in Romania voi publica ofertele cu produse reduse pe parcurs ce le voi primi si eu.

2 Comments
  1. STYLEmag
    |
  2. LinkNews
    |